Je hebt er vast nog nooit bij stilgestaan, maar het boarden van een vliegtuig gebeurt altijd aan de linkerzijde. Dat het handiger is om altijd aan dezelfde kant in te stappen, snappen we nog wel, bijvoorbeeld omdat alle gates in een bepaalde richting zijn gebouwd en je zo meer vliegtuigen kwijt kan op de luchthaven, maar waarom stappen we niet allemaal aan de rechterkant in?
Dat gaat terug tot de scheepvaart zo'n duizend jaar geleden. Vroeger bestuurden kapiteins hun schip aan de rechterkant, vandaar de naam stuurboord. Daarom was het handiger om met de linkerkant van het schip aan te leggen aan de kade. Zo kon de stuurman immers makkelijker wegvaren. En dus werden zowel mensen als vracht 'ingeladen' aan de linkerkant.
De linkerzijde, oftewel bakboord, werd als de achterkant van het schip beschouwd, omdat de stuurman vooraan stond aan de rechterkant. Bakki is oud-Noors voor achterkant. Bakboord betekent dus letterlijk 'de achterkant van de boot'. Tenslotte was het ook handiger voor de bouw van havens, net als bij vliegvelden, als ieder schip aan dezelfde kant aanlegt.