Geld kan op verschillende plekken verstopt worden. De bekendste plek is in een oude sok, maar het zou ook kunnen in een oven. Dat leek een man onlangs tenminste een goed idee. Al was hij dit vergeten aan zijn vriendin te zeggen, en die bedacht even later om koekjes te gaan bakken. Hierdoor raakten duizenden euro's aan biljetten beschadigd.

Met de helft van de verbrandde biljetten ging de man naar De Nederlandsche Bank, maar die nam zijn geld niet aan, zo meldt AD. Normaal wisselt De Nederlandsche Bank beschadigde biljetten om, behalve als er vermoedens zijn van moedwillige beschadiging. Via de Raad van State probeert hij nu alsnog zijn geld alsnog terug te krijgen.

Volgens de advocaat van de bank waren er meteen twijfels over de verklaring die de eigenaar gaf. Op basis van onderzoeken kunnen de biljetten niet op de wijze beschadigd zijn zoals de man doet vermoeden. De biljetten zijn aan één kant zwartgeblakerd, terwijl uit onderzoek blijkt dat de biljetten na vijftien minuten in de oven volledig verkoold moesten zijn. In totaal zijn er vijf onderzoeken geweest die allemaal bevestigen dat het verhaal niet klopt.

De advocaat van de man, Patrick Körver, blijft toch bij het standpunt dat de bankbiljetten niet moedwillig zijn beschadigd. "Het is niet echt logisch om die bankbiljetten eerst te beschadigen en ze dan om te willen laten wisselen bij De Nederlandsche Bank."

De man stapte eerder al naar de rechtbank Den Haag om zijn geld terug te eisen van de bank. Maar die gaf aan dat er geen reden is voor twijfel aan het onderzoek en oordeelde dat de bank de biljetten niet hoeft om te wisselen. Binnen zes weken hoort de man of de Raad van State ditzelfde oordeel heeft.