De Amelandse Dorine Roep was haar kat Alfred al sinds 13 februari 2022 kwijt. Maar na twee jaar en vier maanden is hij toch weer terecht. De plek waar hij werd gevonden is wel erg bijzonder.
"Hij is wel vaker een paar dagen op pad, maar komt altijd weer thuis", zegt Dorine tegen de Dierenambulance Ameland. Logisch ook wel, Alfred woont op het Waddeneiland. Geen weglopen aan. Toch?

Maar Alfred werd gevonden in het Groningse dorpje Bourtange, in de buurt van de Duitse grens. Inwoner van het dorp Antje Strootman had de kat al ongeveer een jaar lang zien struinen in de buurt van haar erf. Antje schafte een chipreader aan en las de chip van Alfred uit. Hij bleek vermist, en zo kwam ze bij de dolblije Dorine uit. Alfred moest eerst wel nog even langs de dierenarts, want hij zat onder de teken.
Foto

Van Ameland naar Bourtange is wel een flinke trip. Alfred moet dus wel met de veerboot naar het vasteland zijn gereisd. En dat gebeurt vaker. "Meestal worden ze bewust meegenomen door toeristen", stelt de Dierenambulance.

In twee verschillende jaren werd dezelfde kat van Texel naar de vaste wal meegenomen. Een kat van Terschelling en een kat van Ameland werden al eens gevonden bij een dierenasiel in Friesland.

Dorine roept vakantiegangers op om katten op het eiland niet te voeren. Volgens haar hebben de katten die rond de vakantieparken struinen in bijna alle gevallen een baasje. Ook dragen ze vaak halsbandjes en zijn ze gechipt. Net zoals Alfred dus.

Maar als je de katten gaat voeren, blijven ze daar soms wekenlang en gaan ze niet terug naar huis, zegt ze.

Voor nu is er vooral blijdschap. En Alfred is ook na 2 jaar afwezigheid snel weer gewend. Dorine: "In de avond liep hij automatisch naar boven en heeft de hele nacht op ons bed gelegen."

De andere katten moeten nog wel even aan Alfred wennen en andersom. "Maar zijn zusje loopt Alfred alweer de hele dag achterna."