LEIDEN - De noodopvang voor vluchtelingen in de 3 Octoberhal in Leiden wordt tijdelijk ontruimd. De 120 asielzoekers moeten vijf weken uitwijken naar Nieuwegein, omdat de hal wordt gebruikt voor studentenfeesten. Daarna keren de vluchtelingen weer terug.
'Het is op mijn verzoek', zegt wethouder Julius Terpstra die over de Leidse opvang van vluchtelingen gaat. 'We hebben vorig jaar met studentenvereniging Quintus afgesproken dat ze de hal in juli kunnen gebruiken voor het vieren van hun lustrum. Ook al is er de laatste tijd steeds meer krapte qua opvangplekken, deze afspraak willen we gewoon nakomen.'
De hal gaat eind volgend jaar tegen de vlakte. Na de feesten in juli mag het complex weer een paar maanden worden gebruikt voor noodopvang, heeft de wethouder aan het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) laten weten.
'We willen ze graag terug'
Het COA haalt de tientallen units voor maandag uit de 3 Octoberhal en slaat ze tijdelijk op. Als de groep vluchtelingen begin augustus uit Nieuwegein terugkeert, worden de slaapcabines binnen een dag weer in elkaar gezet.

De wethouder wil dan wel dezelfde groep vluchtelingen terug. 'Deze groep is al een tijd bij elkaar en dat gaat goed. Ze veroorzaken geen overlast dus we willen ze graag terug.'
Met het COA heeft Terpstra kunnen regelen dat de 120 asielzoekers als groep bij elkaar blijft. Dat is uitzonderlijk, want doorgaans worden ze bij sluiting van een locatie over het land verdeeld.

Ondertussen laat Leiden een nieuw asielzoekerscentrum neerzetten op de paardenwei langs de Haagse Schouwweg dichtbij een azc dat er al staat. De groep vluchtelingen kan daar dan heen doorstromen en zo in Leiden blijven totdat over hun aanvraag is besloten.
Als ze een verblijfsstatus krijgen, worden ze in dat geval ook aan Leiden gekoppeld en blijven ze permanent in de stad. Zo niet, dan moeten ze vertrekken.
Voldoen aan spreidingswet
Op de paardenwei langs de Haagse Schouwweg komt plek voor driehonderd asielzoekers. Samen met de 340 plekken in het aangrenzende bestaande azc vangt Leiden dan 640 vluchtelingen op. Dat is ook het aantal dat voor vijf jaar aan Leiden is toegewezen in de spreidingswet.
Terpstra: 'Het nieuwe kabinet heeft weliswaar aangegeven de spreidingswet in te willen trekken, maar zover is het nog lang niet. Tot die tijd is de wet gewoon van kracht en moeten we ons er aan houden.'