Minister van de Malediven Fathimath Shamnaz Ali Saleem werd geschorst nadat ze samen met haar twee broers en zussen was gearresteerd op beschuldiging van het uitoefenen van “zwarte magie” op president Mohamed Muizzu, aldus lokale mediaberichten.

Saleem is staatsminister van Milieu, Klimaatverandering en Energie op de Malediven. Op 23 juni werd Shamnaz, samen met twee andere verdachten, gearresteerd en zeven dagen in hechtenis gehouden.

Volgens Sun uit de Maldiven is Shamnaz, ooit vermeld als politiek aangestelde op de website van het Ministerie van Milieu, verplaatst naar de lijst van voormalige politieke aangestelden, aldus Sun uit de Malediven.

“De politie was een zaak aan het onderzoeken waarbij Shamnaz en twee andere personen betrokken waren”, vertelde hoofdpolitiewoordvoerder, adjunct-commissaris van politie Ahmed Shifan, aan Sun.
Met name de regering van de Malediven heeft nog geen officiële verklaring over deze situatie afgelegd. Shamnaz was eerder lid van de gemeenteraad van Male, samen met president Muizzu toen hij nog burgemeester van die stad was.

Na Muizzu's verkiezing tot president vorig jaar nam Shamnaz ontslag uit de raad, werd benoemd tot staatsminister bij Muliaage en werd later overgeplaatst naar het ministerie van Milieu.

Haar rol is van cruciaal belang in een land dat wordt geconfronteerd met de gevolgen van de klimaatcrisis. Milieudeskundigen van de VN waarschuwen dat de stijgende zeespiegel het land tegen het einde van de eeuw vrijwel onbewoonbaar zou kunnen maken.