Een vliegtuig dat onderweg was naar de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo heeft een noodlanding moeten maken in Brazilië. Het kreeg last van enorme turbulentie waardoor maar liefst dertig passagiers gewond raakten.

Het ging om een Air Europa-vlucht met 325 mensen aan boord die vanuit Madrid vertrokken was richting Montevideo. Maar vanwege turbulentie moest vlucht UX045 een noodlanding maken in Natal, dat in het noordoosten van Brazilië ligt. Volgens de lokale gezondheidsorganisaties zijn ter plekke in Natal zeker tien mensen behandeld in ziekenhuizen. Passagiers zouden hun hoofd hebben gestoten door de turbulentie. De gewonden zouden onder meer nekfracturen en verwondingen aan het gezicht hebben opgelopen. Voor zover bekend raakte niemand ernstig gewond.

Op sociale media gaan beelden rond van een reiziger die in het bagageruimte boven de passagiers terecht is gekomen en met hulp van medereizigers naar beneden is gehaald. Air Europa laat in een verklaring weten dat het vliegtuig - een Boeing 787-9 Dreamliner - ‘normaal geland is en dat de passagiers worden behandeld in de ziekenhuizen’. Later vandaag zal een tweede vliegtuig vanuit Madrid vertrekken om de gestrande reizigers op te halen en naar hun bestemming in Uruguay te brengen.

Het is de laatste tijd regelmatig raak in de lucht. Zo raakten eind mei twaalf mensen gewond door hevige turbulentie in een vliegtuig van Qatar Airways dat onderweg was van Doha (Qatar) naar Dublin. En kort daarvoor overleed een 73-jarige Brit tijdens een Singapore Airlines-vlucht van Londen naar Singapore vanwege turbulentie. In Bangkok moest het toestel toen een noodlanding maken. Volgens de luchtvaartmaatschappij lagen meer dan twee weken na het voorval nog steeds twintig mensen in het ziekenhuis.