In de Amerikaanse staten Alabama, Oklahoma en Texas kun je niet alleen een pak melk kopen in de automaat, maar nu ook kogels. Door middel van een identificatiescanner en gezichtsherkenningssoftware kunnen mensen nu net zo 'snel en gemakkelijk' munitie kopen als via een computertablet.
Dat zegt American Rounds, het bedrijf achter de automaten.

De verkoopautomaten voor kogels of andere materialen met een leeftijdsbeperking zijn geen geheel nieuw idee. Eerder werd alcohol ook al in automaten verkocht, met behulp van dezelfde soort technologie. Bovendien zijn cannabisproducten te koop in automaten in staten waar marihuana legaal is.

Volgens Grant Magers, CEO van American Rounds, benaderden supermarkten hem vorig jaar met het idee om munitie te verkopen via automaten in supermarkten. "Ik denk dat mensen geschokt waren toen ze dachten aan het idee om munitie in een supermarkt te verkopen," zegt Magers. "Maar hoe is dat anders dan Walmart?"

Inmiddels heeft het bedrijf één verkoopautomaat in Alabama, vier in Oklahoma en één in Texas, met plannen voor een andere in Texas en één in Colorado.

Belangstelling voor de automaten komt vooral uit kleine steden en dorpen, zegt Magers: "Daar zijn misschien maar weinig detailhandelaren die munitie verkopen". De American Rounds-machines staan ​​in Super C Mart en Fresh Value-supermarkten in kleine steden, waaronder Pell City, Alabama, met ruim 13.600 inwoners, en Noble, Oklahoma, waar bijna 7600 mensen wonen.

De vraag vanuit deze kleinere gemeenschappen komt volgens de CEO doordat mensen er 'misschien een uur of anderhalf uur moeten rijden om bevoorraad te worden als ze bijvoorbeeld willen gaan jagen'.

Kritiek op de nieuwe munitie-automaten is er zeker. Tegenstanders zijn bang dat het verkopen van kogels uit automaten zal leiden tot meer schietpartijen in de VS, schrijft de Amerikaanse nieuwssite Associated Press.

"In een land dat overspoeld wordt met wapens en munitie, waar wapens de belangrijkste doodsoorzaak onder kinderen zijn, hoeven we de verkoop en promotie van deze producten niet verder te normaliseren", aldus Nick Suplina, senior vicepresident voor recht en beleid bij Every Town for Gun Safety. "Het verkopen van munitie op de plek waar je de melk voor je kinderen koopt, hoort daar niet bij."

Tot dusver hebben er in 2024 vijftien massamoorden plaatsgevonden waarbij een vuurwapen betrokken was, volgens een gezamenlijke database van The Associated Press, USA Today en Northeastern University. Sinds de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag op 4 juli, zijn er al minstens 33 mensen in de VS overleden door wapengeweld.