Een biologie-examen op de Luther Burbank High School in Californië zorgde voor gefronste wenkbrauwen bij studenten. Twee studenten werden in een van de examenvragen ‘weirdo’s’ genoemd, en een andere, half Mexicaanse student vindt dat hij is gekleineerd. De toets bestond uit menselijke voortplantingen, beschreven aan de hand van verschillende leerlingen uit de klas die zich met elkaar zouden voortplanten. De leraar is ontslagen.

Een aantal examenvragen zijn verschenen in de media. Volgens sommigen zijn ze beledigend en racistisch.

‘’Op school zijn er individuen die scheel kijken, zoals (naam verwijderd) en (naam verwijderd), wat een dominante eigenschap is. We noemen die individuen ‘weirdo’s’. Dus als je twee weirdo’s kruist die heterozygoot zijn voor scheel kijken, wat is dan het resultaat?’’

‘’Hier op deze geweldige school hebben we bepaalde mensen die graag in de klas slapen. Ik zie zelfs studenten in slaap vallen tijdens de examens! Kun je dat geloven?! Ik vind het niet leuk als studenten in de klas slapen… het is onbeleefd! Door veel onderzoek ben ik tot de conclusie gekomen dat het gen voor in slaap vallen dominant is. Sommige studenten slapen niet alleen, ze snurken ook in de klas. Dit is ook een dominante eigenschap. Wat zijn de mogelijke nakomelingen als je een homozygote slapende, heterozygote snurkende student (naam verwijderd) kruist met een homozygote oplettende, niet-snurkende (naam verwijderd) student?’’

Vraag 20 van het examen, waarin wordt gesteld dat veel studenten ‘’om een of andere reden’’ zijn beïnvloed door de Afro-Amerikaanse cultuur, is volgens sommigen racistisch.
Afbeelding

Alex Nguyen, zoals de docent heet, heeft tien jaar lesgegeven op de Luther Burbank High School. Twee ouders klaagden eerder over Nguyen omdat hij geen rekening zou houden met een kind dat moeite heeft met leren.

Jim Peterson, de directeur van de school, heeft persoonlijk zijn excuses aangeboden aan de ouders van alle leerlingen die het biologie-examen hebben gemaakt.