Een blunder met de camera van zijn telefoon is de baas van de Nederlandse vestiging van een Amerikaans transportbedrijf duur komen te staan. Het ongelukje gebeurde tijdens een belangrijke online vergadering met collega's uit de VS. En die zagen de man een joint opsteken.
Nog geen 24 uur later kreeg de man, geboren in 1975, te horen dat hij op staande voet was ontslagen. Het gebruik van drugs of alcohol tijdens werktijd is namelijk verboden bij het bedrijf, Pentagon International. Het kan reden zijn voor ontslag, staat in de huisregels.
De bewuste vergadering was op 15 februari van dit jaar en ging over een nieuwe klant. Vanwege het tijdsverschil met de collega's in de VS was de vergadering aan het einde van de werkdag van de man.
De man, die 12.500 bruto exclusief vakantiegeld verdiende, zat daarom al in de auto naar huis toen de vergadering begon. Toen hij thuiskwam, zette hij per ongeluk de camera van zijn telefoon aan. En zo konden de drie andere managers, onder wie de Chief Operations Officer (COO), zien hoe hij een joint opstak in zijn schuur.
Twee van hen riepen naar hem dat hij de camera weer uit moest zetten. Kort daarna werd de vergadering beëindigd. Twee van de managers mailden vervolgens de COO over het 'onprofessionele gedrag' van hun Nederlandse evenknie. "Een demonstratie van een groot gebrek aan beoordelingsvermogen", aldus één van hen.
De COO had zelf meteen na de vergadering al gebeld met de man, die pas op 1 mei 2023 in dienst was gekomen bij het bedrijf. Het ging om een sigaar, probeerde de man nog. Uiteindelijk gaf hij wel toe dat het om een joint ging.
De dag erna, 16 februari, kreeg de man telefonisch te horen dat hij was ontslagen. Dat werd hem per mail ook nog eens bevestigd. De man legde zich er niet bij neer: volgens hem had het bedrijf helemaal geen zero tolerance-beleid voor drugs- en alcoholgebruik tijdens werktijd. Er werd immers ook weleens gedronken tijdens feesten.
Het ontslag was bovendien een veel te zware maatregel, klaagt de man in de rechtbank van Haarlem. Hij blowde namelijk vanwege zijn hevige nekklachten, waar zijn werkgever vanaf wist. Dat gelooft de kantonrechter niet, blijkt uit het vonnis.
De man had namelijk geen doktersbriefje voor het gebruik van cannabis. En zijn werkgever was er niet van op de hoogte. En zelfs al was het zo, dan nog had hij best kunnen wachten met het opsteken van de joint tot buiten zijn werktijd, oordeelt de rechter.
Dat er tijdens bedrijfsfeestjes bier en wijn werd gedronken, is 'niet op een lijn te stellen met het opsteken van een joint tijdens een werkoverleg'. De man noemde het zelf tegenover collega's overigens ook een 'domme fout'.
Het is wel meer dan dat, vindt de rechter. Dat de man in een belangrijke vergadering met 'sleutelfiguren in het bedrijf' een joint opsteekt, getuigt volgens de kantonrechter van 'onvoldoende besef van zijn senior positie (...), zijn voorbeeldrol binnen de organisatie en ook van onvoldoende respect' voor zijn collega's.
Kortom: het ontslag is terecht. En dat betekent dat de man ook naast de door hem geëiste ontslagvergoeding van 340.000 euro grijpt. Ook heeft hij geen recht op een transitievergoeding.
Ook het verzoek van de man om het concurrentiebeding – een verbod om vergelijkbaar werk te doen bij een ander bedrijf – op te heffen, haalt het niet. Hij zal dus nog even als oproepkracht in de steigerbouw moeten werken. En daar verdient hij een lager salaris dan het loon dat hij als manager toucheerde, staat in het vonnis.