Blaren, marsliederen en gladiolen. De Nijmeegse Vierdaagse zijn vanochtend vroeg van start gegaan en vrijdag eindigt de tocht op de Via Gladiola. Waar duizenden wandelaars traditiegetrouw een gladiool in ontvangst nemen. Maar door het slechte weer gaat het dit jaar helemaal niet goed met de gladiolenoogst. "Er is een groot tekort."

Bij bloemenkwekerij Theunissen in Heumen, die de gladiolen levert aan de Nijmeegse Vierdaagse, zijn ze helemaal niet blij met de gladiolenoogst dit jaar. "Er is een groot tekort. Normaal oogsten we 40.000 stelen per dag maar op dit moment kunnen we maar 10.000 dagelijks oogsten", legt bloemenkweker Louise Theunissen aan Editie NL uit.

"De bloemen willen maar niet groeien", legt Theunissen uit. "Dat komt omdat het te koud en te nat is." De gekweekte bloemen zijn nog niet volgroeid en daardoor mist de kwekerij een groot deel van de verwachte oogst.

Of het de kwekerij gaat lukken voldoende gladiolen aan de Nijmeegse Vierdaagse te leveren is nog maar de vraag. "Eerlijk gezegd hangt dat af van het weer. Als het regenachtig blijft kan dit nog weleens lastig worden."

Babs Rijke van Stichting 4DAAGSE, die 14 duizend gladiolen uitdeelt aan de wandelaars, laat aan Editie NL weten er nog vertrouwen in te hebben dat het goed komt. "Een alternatieve bloem is er gewoon niet", legt ze uit. "Gladiolen zijn onlosmakelijk verbonden met Nijmegen en de Vierdaagse."

Dat de gladiool zo verbonden is met Nijmegen heeft alles te maken met de Romeinse geschiedenis van de stad, legt Rijke uit. "Gladiatoren kregen de bloemen vroeger toegeworpen in de arena wanneer ze gewonnen hadden." Het woord 'gladiool' komt van 'gladius', het Latijnse woord voor zwaard. "En dat staat symbool voor de overwinning en de prestatie die gladiatoren moesten leveren."

Zodra de lopers de Vierdaagse hebben volbracht krijgen zij een gladiool. "Zij hebben dan ook een enorme prestatie geleverd", vertelt Rijke.

Volgens bloemenkweker Theunissen worden er jaarlijks in totaal ongeveer een half miljoen gladiolen uitgedeeld tijdens de Nijmeegse Vierdaagse. Of dat dit jaar ook kan is dus nog maar de vraag. "En anders moeten twee wandelaars dit jaar samen maar één gladiool delen."