Het waren misschien wel de zwaarste uren uit zijn leven. De 59-jarige Ravindran Nair zat van zaterdagmiddag tot maandagochtend vast in een lift in een ziekenhuis in de Indiase deelstaat Kerala. "Ik had geen idee meer of het dag of nacht was."

Nair betrad de lift omdat hij die middag een afspraak zou hebben met een dokter in het ziekenhuis, vertelt hij de Britse omroep BBC. Uiteindelijk werd hij maandag pas gevonden door een monteur.

In de tussentijd wist Nair niet wat hem overkwam. "Ik probeerde de alarmknop die in de lift hing, maar niemand nam op. Ook belde ik met mijn telefoon mijn vrouw en zo'n beetje iedereen aan wie ik maar kon denken, maar ik had geen verbinding."

De man vertelt de BBC hoe hij naar verloop van tijd steeds meer in paniek raakte. "Ik begon hard te slaan op de deuren van de lift om hopelijk op die manier te worden opgemerkt. Toen viel mijn telefoon op de grond en was ie kapot."

In de ene hoek begon Nair naar verloop van tijd zijn behoefte te doen. "In een andere hoek probeerde ik af en toe wat te slapen als ik moe was."

"Ik schreeuwde de hele tijd om hulp. Ik probeerde zelfs de deuren uit elkaar te trekken met mijn blote handen", zegt Nair. "Inmiddels was het donker in de lift, er was geen licht meer. Maar gelukkig was er nog wel voldoende zuurstof." De man probeerde meermaals nog de alarmknop, maar ook dat bleek vergeefs.

Toevallig werkt de vrouw van Nair in hetzelfde ziekenhuis als waar hij vastzat. Normaal gesproken gaat hij naar zijn afspraken samen met haar en gebruiken ze de lift voor medewerkers. Omdat zij moest werken, gebruikte hij ditmaal dus de lift voor bezoekers.

Terwijl hij vastzat moest hij eigenlijk ook meerdere malen zijn medicijnen slikken tegen hoge bloeddruk. "Ik had ze op zak, maar omdat ik geen water bij me had, kon ik ze niet doorslikken. Mijn mond was helemaal uitgedroogd."

"Op een gegeven moment begon ik me af te vragen of ik dood zou gaan in de lift. Ik dacht aan mijn vrouw en kinderen. Ik herinnerde me gedichten van mijn vrouw en die hielden me op de been."

Familieleden dachten in eerste instantie dat de man op zijn werk was, maar namen later contact op met de politie. Op dit moment ligt Nair nog in het ziekenhuis, waar hij wordt geholpen voor uitdrogingsklachten en rugpijn.

Drie betrokken technici zijn voorlopig geschorst. De gezondheidsminister van de staat Kerala heeft persoonlijk zijn excuses aangeboden aan Nair.