Een Britse vrouw is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf en een taakstraf nadat haar buurmeisje overleed door een bedwantsenmiddel dat zij in haar eigen appartement had gebruikt. Het zeer giftige gas sijpelde door naar het appartement van het slachtoffer, en doodde Fatiha Sabrin uitgerekend op haar 11e verjaardag, schrijft The Guardian.
Het slachtoffer kwam in december 2021 om het leven in een flat in Oost-Londen. Haar buurvrouw, Jesmin Akter (34), had haar eigen woning kort daarvoor behandeld met het bestrijdingsmiddel aluminiumfosfide, een pesticide die vaak wordt gebruikt om ongedierte uit te roeien.

Akter had het gif illegaal uit Italië geïmporteerd. Ze verspreidde de tabletten door haar woning en vertrok met haar gezin voor 24 uur, zonder de gebruiksaanwijzing te lezen. Het fosfinegas, ontstaan door een chemische reactie van aluminiumfosfide met vochtige lucht, drong door tot het appartement van het slachtoffer. Volgens de aanklagers was de concentratie gas tussen de 2,5 en 26 keer de dodelijke dosis.
Fatiha werd die nacht wakker en moest overgeven. De hulpdiensten werden gebeld, maar na behandeling vertrokken zij weer. Later die nacht ademde het meisje niet meer en overleed ze in het ziekenhuis.
De rechter legde Akter een voorwaardelijke celstraf van twee jaar op, plus 150 uur onbetaald maatschappelijk werk. "Ik begrijp dat u gebukt gaat onder een verlammend schuldgevoel," zei de rechter, die ook rekening hield met het feit dat de verdachte geen kwaad in de zin had.
Honderden levens in gevaar
Naast Fatiha moest ook een tweede meisje uit de flat in het ziekenhuis worden opgenomen, maar zij overleefde het incident. De rechter wees ook naar de huurbaas, die had nagelaten het ongedierteprobleem adequaat aan te pakken. Bovendien benadrukte zij het gevaar van het illegale vervoer van het middel per vliegtuig: "Dat had tot een catastrofe kunnen leiden en honderden levens in gevaar kunnen brengen als de verpakking beschadigd was geweest."
In de rechtszaal vertelde de vader van Fatiha dat zijn 'hart gebroken' was. Hij beschreef zijn dochter als een 'geweldig, intelligent meisje dat met iedereen bevriend raakte'.