Een deelnemer aan een Amerikaanse realityshow heeft het in Nieuw-Zeeland behoorlijk bont gemaakt door een beschermde vogel te doden en op te eten. De maximale straf die je hiervoor kan krijgen, is niet gering: tot twee jaar cel of een boete van 100.000 Nieuw-Zeelandse dollar (ongeveer 55.000 euro). Gelukkig gaan de autoriteiten mild om met het vergrijp.
Volgens de New Zealand Herald moest de Amerikaan Spencer 'Corry' Jones, een deelnemer aan het tv-programma Race to Survive, zelf zijn eten bij elkaar scharrelen. De opnames vonden plaats in Nieuw-Zeeland, waar Jones een weka, een beschermde loopvogel, de nek omdraaide en in de pan gooide.

De weka is een bedreigde diersoort en wordt daarom beschermd in Nieuw-Zeeland. Jones werd gediskwalificeerd nadat de programmamakers lucht kregen van zijn bijzondere maaltijd. De autoriteiten zijn op de hoogte gebracht van het incident. Jones en de productiemaatschappij komen weg met een officiƫle waarschuwing. "Dit waren unieke omstandigheden en de deelnemers hadden doodop en uitgehongerd te maken met een bijzondere groepsdynamiek. Daarom was een waarschuwing op zijn plaats."
In Race to Survive moeten de deelnemers in 40 dagen tijd een route van 250 kilometer door de wildernis afleggen. Ze moeten daarbij naast wildwatervaren, rotswanden beklimmen en hun weg vinden door grottenstelsels, ook zelf foerageren. In de show is te zien hoe ze aal, egel en ganzeneieren eten, maar iedereen was van tevoren gewaarschuwd niet aan de inheemse vogels te komen.

Jones was zich er blijkbaar van bewust dat de weka beschermd was, omdat hij op beeld excuses aanbood voor zijn 'domme fout' en toegaf dat honger hem tot deze actie had gedreven. "Wat ik deed was respectloos richting Nieuw-Zeeland. Het was kortzichtig en dom", aldus de survivelaar.