De klimaatverandering veroorzaakt duidelijk grote schade, omdat er niet veel verklaring is voor wat er vanaf zondag 28 juli zal gebeuren in het AMBA-gebied (Buenos Aires Metropolitan Area) in termen van thermische markeringen, volgens wat de Nationale Meteorologische Dienst (SMN) aankondigt.

Deze zondag worden in sommige delen van de buitenwijken van Buenos Aires temperaturen onder nul verwacht, met uitgesproken poolkoude, en een paar dagen later zal de hitte arriveren met maximumtemperaturen die dicht bij de 30 graden zullen liggen.

Vanaf deze zondag zal de temperatuur dalen, met een minimum van 3 graden, maar op maandag, wanneer de kinderen weer naar school gaan in de stad en Groot-Buenos Aires, zullen de thermische temperaturen in verschillende delen van de Conurbano onder nul liggen.

Naarmate de dagen verstrijken zal de temperatuur wat stijgen en op woensdag 31 juli wordt het aangenamer weer zonder kans op regen.
En vanaf donderdag stijgen de thermische markeringen in de AMBA, met vrijdag 2 augustus, met een ongekende hittedag, want het minimum wordt 17 graden, 2 meer dan het maximum van deze zondag, en de thermometer zal naar verwachting minder bereiken dan 26 graden.

Explosie van poolkoude in Argentinië: wat het is en wanneer het arriveert
De terugkeer van zeer lage temperaturen zal vanaf zondag plaatsvinden als gevolg van de komst van een duidelijk frontaal systeem dat oprukt naar het noorden van het land. Dit zal een opmerkelijke thermische daling in de centrale strook veroorzaken, vergezeld van sterke wind uit het zuiden.

Naarmate deze koude luchtmassa toeneemt, wordt verwacht dat Noord-Argentinië tegen het einde van de dag te maken zal krijgen met zware regenval en stormen.

De eerste dagen van volgende week zal er een duidelijke verdeling van de luchtmassa's zijn op de lijn die loopt van het noorden van Buenos Aires naar het oosten van Córdoba.

Richting het noorden zal een zeer vochtige luchtmassa overheersen, waar mist en mist zullen worden gerapporteerd, evenals motregen in de afgelopen uren, die zich tot 1 mm kan ophopen. Daarbij komen koele temperaturen, vooral in gebieden met overvloedige bewolking, maar ook erg warm in het noorden, waar het hele weekend een heldere hemel overheerste.