De kinderen van een Russisch spionnenechtpaar, dat als onderdeel van een grote gevangenenruil is vrijgelaten uit een gevangenis in Slovenië, hadden geen idee dat ze Russisch zijn. De ouders deden alsof ze Argentijns waren, en spraken met hun kinderen uitsluitend Spaans.

Voor zover bekend heet het Russische echtpaar Artem en Anna Doeltsev en spioneerde het voor Rusland. Ze woonden in Slovenië als Argentijnen onder de namen Ludwig Gish en Maria Mayer. Ze werden eind 2022 opgepakt in de Sloveense hoofdstad Ljubljana op verdenking van spionage voor Rusland.

Als onderdeel van de gevangenenruil waarbij onder meer de Amerikaanse journalist Evan Gershkovich vrij kwam, mochten de spionnen gisteren met hun kinderen naar Rusland vertrekken.

Het Russische persbureau RIA-Novosti meldt dat de kinderen geen Russisch spreken. President Vladimir Poetin, die de vrijgelatenen op het vliegveld bij Moskou verwelkomde, begroette de jongen en het meisje daarom met 'buenas noches'. De twee hadden volgens RIA-Novosti geen idee wie Poetin was.

Naast het spionnenechtpaar werden nog zes Russische gevangenen vrijgelaten uit gevangenissen in verschillende westerse landen. Onder hen is de 58-jarige Vadim Krasikov, die in 2019 in een park in Berlijn een Tsjetsjeen vermoordde.

Het slachtoffer, Zelimchan Khangosjvili, zou in 2004 als Tsjetsjeense strijder bij een bloedige aanval op een Russisch militair hoofdkwartier betrokken zijn geweest, en hij was volgens het Kremlin ook als terrorist actief geweest bij een bomaanslag op de metro in Moskou.

Krasikov werd in 2019 in Duitsland tot levenslang veroordeeld voor de moordaanslag. Het Kremlin erkende vandaag na zijn vrijlating publiekelijk dat Krasikov destijds voor de Russische inlichtingendienst FSB werkte.