Een Amerikaanse vrouw die vorige week vastgeketend werd gevonden in een bos in India, blijkt zichzelf daar te hebben vastgebonden. Naar eigen zeggen zat ze 40 dagen zonder eten en drinken. Het was voor de politie een mysterie hoe ze in die situatie was terechtgekomen. Tot nu. "Ze deed het zelf."

De 50-jarige Lalita Kayi werd tien dagen geleden gered in een bos in het westen van India. Ze was vastgeketend aan een boom. Een lokale koeienboer hoorde herhaaldelijk hulpgeroep vanuit de bosrand. Toen de man het geroep volgde, vond hij de vrouw vastgebonden aan een boom. "Ze was met haar benen aan de boom vastgeketend. Ze schreeuwde als een dier", zegt de boer.

De koeienboer kwam meteen in actie. Hij schakelde onder andere de hulp van de politie in. Nadat de politie de ketting had doorgezaagd, werd Kayi, die sterk vermagerd en uitgeput was, naar het ziekenhuis gebracht.

Toen ze net was gered sprak Kayi nog niet met de politie. Ze communiceerde via aantekeningen op een notitieblok. Daarmee liet ze de politie weten dat ze getrouwd was met een man uit het zuiden van India. Haar echtgenoot zou ook degene zijn geweest die haar aan de boom had vastgebonden. Ze beweerde ook dat ze 40 dagen zonder eten en drinken had gezeten. Voor de politie klonk dat ongeloofwaardig. "Het is onwaarschijnlijk dat iemand zo lang zonder eten of drinken kan overleven", zei de politie tegen de BBC.

Kayi verbleef enkele dagen in het ziekenhuis tot haar fysieke toestand verbeterde. Daarna werd ze overgebracht naar een psychiatrische instelling.

Maar hoe de vrouw in het bos was terechtgekomen, bleef onduidelijk voor de politie, totdat ze daarover zelf duidelijkheid verschafte. Omdat haar visum was verlopen en ze bijna geen geld meer had, raakte Kayi naar eigen zeggen in de war. Ze kocht kettingen en sloten en bond zichzelf vast aan een boom. Ze vertelde de politie ook dat ze niet getrouwd is.

Het verhaal dat ze in eerste instantie aan de politie vertelde, bleek totaal verzonnen te zijn. Waarom ze dat deed, legde ze ook uit. Volgens de politie was ze waarschijnlijk aan het hallucineren toen ze haar eerste verklaring aflegde. Inmiddels zou haar gezondheidstoestand weer zijn verbeterd.