De Nederlandse vrouw die vastzat onder het puin van een Duits hotel, belde toen ze daar lag naar haar vader. Dat vertelt een oom van haar aan RTL Nieuws. "We dachten eerst dat ze een grap maakte, daarna zijn we gelijk die kant op gereden."

Rikus de Jong was met familie op vakantie in Limburg toen zijn zwager het telefoontje van zijn dochter kreeg. Ze was toen samen met haar 1-jarige zoontje. "Ze zei: 'Het hotel is ingestort, ik ben hier met Jamie. We liggen onder het puin, maar het gaat wel oké.' Ze was niet in paniek. Haar vader vroeg nog een keer wat er aan de hand was, het was heel bizar."

Edi vertelde haar vader dat ze onder een deur lag, en dat haar man Mark verderop onder het puin lag. "Ze konden elkaar horen en Mark had last van benauwdheid, vertelde ze." Later bleek dat Mark zijn arm gebroken heeft en een beschadiging heeft aan zijn slokdarm, volgens Rikus waarschijnlijk een perforatie.

Volgens Rikus is het gezin uit Urk er goed uitgekomen. Edi en Jamie zijn ongedeerd, Mark ligt in een ziekenhuis in Trier, waar zijn arm moet worden rechtgezet. "Maar ik kreeg net een foto waarop hij alweer rechtop in zijn bed zit. Het lijkt dus allemaal mee te vallen."

Gisteravond rond 23.00 uur stortte een verdieping van het hotel in Kröv, aan de Moezel, in. Volgens Rikus werden de gasten kort daarvoor gewaarschuwd, waarschijnlijk door de eigenaar, maar toen was het al te laat. "Snel weg hier, zei hij tegen hen. Het piepte en kraakte."

Er waren op dat moment veertien mensen in het hotel aanwezig, van wie er vijf zelf het gebouw konden verlaten. De rest kwam vast te zitten. "We kwamen de vrouw van de eigenaar op straat tegen. Zij vertelde dat hij is overleden. Dat is heel triest", zegt Rikus. Ook een vrouw zou zijn omgekomen.

Het redden van mensen is lastig, omdat er volgens de brandweer geen muur meer rechtstond. Als de reddingswerkers niet voorzichtig te werk gaan, dreigt het hotel 'als een kaartenhuis' in te storten. Ramen, deuren en trappenhuizen zijn versperd. Edi en Jamie konden rond 8 uur onder het puin vandaan gehaald worden, Mark rond 11 uur.