AALTEN - Via een oproepje op Facebook kwam talentverbinder Richard Jongetjes uit Aalten in contact met de 15-jarige Swen. Hij zocht iemand die oude telefoons kon ombouwen voor mensen met dementie. De jonge technicus zag dit wel zitten en ging direct aan de slag. "Hij is echt een techneut eerste klas."
Swen te Hennepe repareert normaal gesproken vooral telefoons en computers. "Hardware vind ik leuk om te repareren, maar ik heb ook weleens een arcadekast gebouwd, zo'n speelautomaat die vroeger veel in cafés stond. De techniek en het programmeren vind ik erg interessant." Met dat enthousiasme bouwde hij de 'Wonderfoon' voor mensen met dementie. In een uurtje had hij de telefoon omgebouwd, schat hij.

De zogenaamde 'Wonderfoons' zijn vooral in de zorg bekend. Via een ombouwpakket kun je een oude telefoon met draaischijf - T65 - die decennia geleden in bijna elk huis te vinden waren, ombouwen tot Wonderfoon. Maar bellen kun je niet met het apparaat. Wanneer je een nummer op de draaischrijf draait, hoor je muziek uit vervlogen tijden. "Ik vind het leuk dat ik op deze manier wat kan betekenen voor mensen met dementie", aldus Swen.
Volgens Richard activeert muziek veel herinneringen bij mensen met dementie. "Wanneer je een nummer hoort waar je goede herinneringen aan hebt, activeert dat de muziekherinnering in het brein. En dat zijn de herinneringen die het langst intact blijven bij mensen met dementie."

Richard was blij toen de vader van Swen hem tagde in een oproep op Facebook. "Ik heb zelf wel gekeken naar hoe je zo'n telefoon ombouwt, maar al snel kwam ik erachter dat dit niks voor mij zou zijn. Ik heb twee linkerhanden, dus dat was mij nooit gelukt. Maar ik wilde wel die telefoons verbouwen om deze hier in Aalten en omgeving te verspreiden. Dus het was echt een lot uit de loterij toen Swen mij wilde helpen."
Richard heeft nu vier telefoons en het doel is om er tien te verzamelen en om te bouwen. "Dus als er nog mensen zijn met een oude T65 ergens op zolder, dan horen wij het natuurlijk graag."

Wanneer Swen de telefoons heeft omgebouwd en de juiste muziek op het SD-kaartje heeft gezet, nemen verschillende zorginstellingen de telefoons in gebruik. Richard is dan ook blij met deze samenwerking. "Ik vind het fantastisch dat de jeugd opstaat en zich inzet voor zo'n goed doel. Daarnaast zorgen samenwerkingen met jongeren ervoor dat ik ook fris tussen de oren blijf." En verder niks dan lof voor Swen: "Hij is echt een techneut eerste klas."
Foto