De Zweedse minister Paulina Brandberg heeft een fobie voor bananen, deze is zo erg dat overal waar ze komt, de ruimtes banaanvrij moeten zijn. En ze is niet de enige met deze opmerkelijke angst voor fruit. Ook Hein Keijser (30) is bang voor de gele vrucht. "Durf ze niet aan te raken."

In een smoothie, op de boterham of zo uit het vuistje. Gemiddeld eten we in Nederland 28 gram banaan per dag per persoon, maar niet Hein Keijser. Hij durft er nog niet naar te kijken, hij heeft een bananenfobie. "Als ik in de trein zit en ik zie dat er een schil in een afvalbakje zit, dan ga ik ergens anders zitten", zegt hij tegen Editie NL. "Ik durf ze zelfs niet te kopen of aan te raken."

En dat weet zijn omgeving maar al te goed. "Mijn collega's mogen geen banaan eten in mijn buurt, en mijn vriendin ook niet." Maar hij kan niet altijd op evenveel steun rekenen. "Mensen vinden het bijzonder en er wordt veel mee geplaagd. Maar de mensen die dicht bij me staan houden er wel rekening mee."

Waar zijn angst voor de gele vrucht vandaan komt, weet hij niet. "Ik kan mij niet herinneren dat ik het ooit lekker heb gevonden, maar ik kan me ook niet herinneren wanneer ik voor het laatst een banaan heb gegeten."

Een fobie voor bananen is niet anders dan een angst voor spinnen, legt klinisch psycholoog Arianne Faas uit aan Editie NL. Al is die laatste wel iets breder bekend. "Je kunt overal een fobie voor ontwikkelen. Dat kan op verschillende manieren ontstaan, je hebt er ooit iets raars over gehoord of gezien. Of je bent er ooit bijna in gestikt."

Hein probeert de banaan nu te ontwijken, meestal lukt dat wel. "Maar als dat niet meer lukt moet ik er misschien toch iets mee gaan doen."

Een fobie als die voor fruit is te behandelen door je eraan bloot te stellen. "Door exposure en er bepaalde oefeningen mee te doen kun je ervan afkomen", gaat Faas verder. "Door bijvoorbeeld te ervaren dat er niets ergs gebeurt wanneer je iets aangaat."