Opzettelijk aankomen om militaire dienst te ontlopen: een Zuid-Koreaanse man probeerde het. Bij zijn laatste lichamelijke keuring voorafgaand aan zijn diensttijd bleek de 26-jarige man zo zwaar dat hem een niet-gevechtsfunctie bij een overheidsinstantie werd opgelegd. Het Zuid-Koreaanse leger vertrouwde het niet en bracht de zaak voor de rechter. Die legt hem nu een voorwaardelijke gevangenisstraf op.

In oktober 2017 onderging de Zuid-Koreaanse man zijn eerste keuring. Hij ontving toen het op één na hoogste cijfer voor fysieke gesteldheid, wat hem kwalificeerde voor een gevechtsfunctie. Echter, tijdens zijn laatste keuring voor aanvang van zijn dienstplicht, woog de man vorig jaar 102,3 kilogram. Hij had met een lengte van 169 centimeter een BMI van 35,8, wat hem zwaarlijvig maakt. Hierdoor hoefde hij niet actief in dienst te treden en kon hij aan de slag bij een overheidsinstantie, aldus The Korea Herald.

De man zou voor de medische keuring, voor het begin van zijn dienstplicht, expres overmatig gegeten hebben. Dit zou hij hebben gedaan om onder zijn dienstplicht uit te komen. Zo oordeelt de rechtbank in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

De rechter legt hem daarom een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar op. Ook kreeg een vriend van de verdachte een voorwaardelijke straf van zes maanden opgelegd. Hij zou een speciaal dieet hebben ontwikkeld om de dagelijkse voedselinname van de man te verdubbelen. De vriend ontkent echter stellig dat hij medeplichtig is. Tegen de Koreaanse krant zegt hij dat hij er nooit op had gerekend dat zijn vriend ermee door zou gaan.

In Zuid-Korea is het voor alle gezonde mannen boven de 18 jaar verplicht om achttien maanden in het leger te dienen. Mannen die hier onderuit proberen te komen, kunnen een maximale gevangenisstraf van drie jaar krijgen.

Volgens gegevens van de Military Manpower Administration, onderdeel van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie, zijn tussen 2018 en 2023 321 mensen betrapt op het proberen te ontduiken van hun dienstplicht. Zuid-Koreaanse deskundigen geloven echter dat het werkelijke aantal gevallen van dienstplichtontduiking veel groter is.

Volgens het Koreaans Instituut voor Criminologie en Justitie, een door de staat gerund onderzoekscentrum, werden in 2021 335 jonge mannen als vermist opgegeven. Dit gebeurde vlak voordat zij zich bij het leger zouden moeten voegen. Dat schrijft The Korean Times in een artikel in 2023.

Beweren dat je last hebt van epilepsie – een neurologische aandoening die onvoorspelbare aanvallen veroorzaakt – is in Zuid-Korea een bekende tactiek om onder de dienstplicht uit te komen. Ravi, een rapper van de populaire Zuid-Koreaanse boyband VIXX, en de bekende Zuid-Koreaanse volleyballer Jo Jae-sung beweerden hetzelfde. Achteraf bleek dat niet te kloppen. Laatstgenoemde bood zelfs na zijn leugen publiekelijk excuses aan.