Meta Platforms, het moederbedrijf van Facebook, is op zoek naar nieuwe kerncentrales om in de groeiende energiebehoefte van zijn datacenters te voorzien. Het bedrijf wil graag 1 tot 4 gigawatt aan kernenergie inkopen, genoeg om miljoenen huishoudens van stroom te voorzien. De eerste reactoren zouden al begin 2030 operationeel moeten zijn.

Net als andere techreuzen zoals Amazon en Alphabet, kijkt Meta nu naar kernenergie als een betrouwbare en schone energiebron. Kerncentrales kunnen 24 uur per dag energie leveren, iets wat met zonne- en windenergie niet altijd mogelijk is.

Tot nu toe hebben energiebedrijven weinig interesse getoond in de bouw van nieuwe kerncentrales. De hoge kosten en lange bouwtijden schrikken veel bedrijven af. Meta, met zijn enorme financiële reserves, hoopt de ontwikkeling van nieuwe kernreactoren te kunnen versnellen.

Meta staat open voor zowel grote, traditionele kernreactoren als kleinere, modulaire reactoren. Deze kleinere reactoren zijn mogelijk sneller en goedkoper te bouwen, maar de technologie is nog niet bewezen.

Eerder maakten Alphabet en Amazon al bekend te investeren in bedrijven die nieuwe kernreactortechnologieën ontwikkelen. Microsoft heeft een overeenkomst gesloten met Constellation Energy om stroom af te nemen van een kernreactor die opnieuw wordt opgestart op de locatie van de voormalige kerncentrale Three Mile Island in Pennsylvania.

Hoewel er momenteel nauwelijks nieuwe kerncentrales worden gebouwd in de Verenigde Staten, denkt Stein dat het doel van Meta om in 2030 kernenergie te gebruiken haalbaar is. “Er zijn zeker kandidaten die begin 2030 klaar kunnen zijn”, zegt hij. “Als ze snel beginnen.”