Eurobiljetten 'professioneel' vervalsen is precisiewerk, zou je denken. Niet voor de valsmunters die een visje kochten aan de viskraam bij Marloes Mollink. De onderneemster ontdekte een vals biljet van tien en een van vijftig euro in haar kassa. Ze begon een online zoektocht naar vergelijkbare coupures en was er al snel uit. "Exact dezelfde biljetten zijn te bestellen bij de Chinese website Temu. Ze lijken net echt."
"Ja, natuurlijk. Als je het weet, zie je het gelijk", zegt Marloes Mollink. "Maar dat is makkelijk gezegd, achteraf. Ik ben heel blij dat het bij een briefje van tien en vijftig is gebleven." Dat dankt ze ook aan de waarschuwing die ze kreeg van een -eveneens gedupeerde- vriendin en onderneemster.

"Die vriendin appte een foto van de vervalste biljetten", vertelt Marloes, eigenaresse van Vishandel De Bakvis. "Ze wilde er niet teveel ruchtbaarheid aan geven. Omdat ik het toch belangrijk vond om collega-ondernemers te waarschuwen, gooide ik de foto's met een waarschuwing op Facebook. Voordat ik later ging storten bij de bank, controleerde ik het briefgeld voor de zekerheid ook even. En jawel hoor, twee valse biljetten."

Mollink had na de melding van haar vriendin al gegoogeld op vals geld. Op de website van de Chinese low budget webshop Temu stuitte ze op briefgeld dat identiek was aan de 'neppers' die ze in eigen kas aantrof. "Het is lastig te zien en te voelen dat het om vals geld gaat", laat ze weten. "Zo is volgens mij bewust het briefje van tien euro verfrommeld, zodat het nog echter lijkt." Waar je het wel aan kunt zien? Op de rand van de briefjes staat in kleine lettertjes gedrukt: This is not legal tender, it's used for motion props, wat vrij vertaald betekent: dit is geen wettig betaalmiddel, het wordt gebruikt als speelgeld.
In de reacties op haar Facebookbericht vragen mensen de vishandelaar verbaasd hoe ze dat niet kon zien. Mollink vindt het wel best en zegt daarover: "Markthandel is snelle handel. Op de markt in Enschede is het bijvoorbeeld zo ontzettend druk, dan controleer je niet elk tien euro-briefje met een controle-stift."

Ze snapt naar eigen zeggen ook dat collega's op die manier doelwit werden en worden van valsmunterij. "Daarom heb ik ze ook gewaarschuwd. We werken allemaal heel hard. De markthandel is al zo zwaar. Onder meer vanwege de steeds verder aangescherpte regelgeving, voor milieu en belasting bijvoorbeeld. Daarnaast rijzen de kosten voor pintransacties tegenwoordig de pan uit: 0,18 eurocent per transactie. Pinbetalingen zijn veilig, dat is een voordeel", geeft ze toe. "Maar door die extra pinkosten zijn we ook altijd blij met contant geld."

Het is niet de eerste keer dat de onderneemster te maken krijgt met valsmunterij. Zo nu en dan duikt er zelfs een 'tropische' verrassing op in haar kassa. "Een paar jaar geleden troffen we Thaise Bahts aan tussen het muntgeld. Die munten lijken, net als Turkse Lira's, precies op twee euro muntstukken. De waarde van een Baht ligt helaas alleen een stuk lager: omgerekend 0,030 eurocent. In totaal ging het om zo'n 40 euro."

Ondanks de risico's en het zware werk peinst Mollink niet over een carrière switch. "Mijn ouders stonden vroeger altijd al op de markt. Vanaf mijn twaalfde hielp ik mee." Inmiddels is ze 37 jaar en verkoopt ze vanuit haar mobiele vishandel De Bakvis verse vislekkernijen op verschillende standplaatsen, onder meer in Tilligte en Hengelo.
"Ik heb het mooiste werk dat er is", klinkt het enthousiast. "Het is veel meer dan een visje verkopen. Wanneer ik weet dat iemand ernstig ziek is, vraag ik op een iets rustiger moment hoe het met diegene gaat. Als ze vrolijk nieuws hebben, delen ze het ook aan de viswagen. Nadat ik een kindje had gekregen, kwamen klanten zelfs met cadeautjes aangezet. Ik zeg weleens: de viskraam is net een café zonder bier. En ja, soms met nep geld. We zijn er vanaf nu in elk geval extra alert op. Ik hoop collega-ondernemers ook."