De president van Chili, Gabriel Boric, is vrijdag afgereisd naar de Zuidpool om nogmaals duidelijk te maken dat hij vindt dat zijn land aanspraak maakt op een deel van Antarctica. Boric is naar eigen zeggen de eerste leider van een land in Latijns-Amerika die naar het zuidelijkste puntje van de wereld gaat.
'Dit is een mijlpaal voor ons', zei Boric in een toespraak die via de Chileense televisie te zien was. Hij reisde samen met de ministers van Defensie en Milieu naar het Amerikaanse poolstation Amundsen-Scott. De tocht was 'een bevestiging van onze aanspraak op soevereiniteit' voor een deel van het continent Antarctica, zei hij.
Zeven landen, naast Chili ook Australië, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Nieuw-Zeeland, Argentinië en Noorwegen, beweren dat een deel van Antarctica van hen is. Veel andere landen erkennen dat niet. In 2007 reisde de toenmalige premier van Nieuw-Zeeland Helen Clark naar de Zuidpool, in 2011 deed oud-premier van Noorwegen Jens Stoltenberg dat.
Het Antarctisch Verdrag, gesloten in 1959, bepaalt dat landen Antarctica alleen voor vreedzame doeleinden mogen gebruiken en het continent niet het toneel mag worden van enig internationaal conflict.