Meer dan de helft van de Duitsers is voorstander van een terugkeer van kernenergie in Duitsland door gedeactiveerde centrales weer op te starten of door de bouw van nieuwe kerncentrales. Dat komt naar voren uit een peiling onder meer dan duizend Duitsers door marktonderzoeker Innofact. Duitsland is sinds april 2023 helemaal gestopt met kernenergie, toen de laatste drie operationele reactoren werden stilgelegd.
Volgens de peiling is 55 procent van de ondervraagden voor het herinvoeren van kernenergie, 36 procent is tegen en 9 procent heeft geen mening. Daarbij zijn mannen vaker voorstander dan vrouwen. Ook bleek dat 57 procent van de ondervraagden voorstander is van aanhoudende investeringen in duurzame energiebronnen en 17 procent hier tegen is.
De winnaar van de recente Duitse parlementsverkiezingen, CDU/CSU geleid door beoogd bondskanselier Friedrich Merz, heeft al aangegeven open te staan voor het heropstarten van recent gesloten reactoren. Hij heeft ook kritiek geuit op het besluit om van kernenergie af te stappen in verband met de onzekerheid op de energiemarkt.
Duitsland besloot af te stappen van kernenergie na de kernramp in het Japanse Fukushima in 2011. Het was eigenlijk de bedoeling eind 2022 al te stoppen met kernenergie, maar dat werd uitgesteld vanwege de energiecrisis die ontstond door de Russische invasie van Oekraïne. Uit een peiling destijds kwam naar voren dat de meeste Duitsers het ook niet eens waren met het stilleggen van de laatste reactoren.
Wereldwijd maakt kernenergie een opmars door het stijgende stroomverbruik en voor het verlagen van uitstoot. In veel landen zijn plannen voor de bouw van nieuwe centrales, waaronder in Nederland. Bovendien zei het hoofd van de Wereldbank onlangs nog af te willen van de decennialange ban op de financiering van kernenergie bij het instituut.