In Huizingen heeft een werkgever een sollicitant geweigerd omdat zijn hond, een kleine labrador, agressief wordt van mensen met een andere huidskleur. Dat meldt de socialistische vakbond ABVV-Metaal. De werkgever bevestigt het verhaal, maar "begrijpt de commotie" niet.
Het smeedijzerbedrijf Rampelberg uit Huizingen is op zoek naar een lasser-bouwsmid. Gisteren diende de 53-jarige Peter Adedayo Adelanwa, een ex-werknemer van Decoma Belplas Huizingen, zich bij het bedrijf aan als sollicitant.
Maar de bedrijfsleider, Bruno Rampelberg, laat de sollicant niet toe op het bedrijfsterrein. Reden? De hond van Rampelberg wordt agressief van mensen met een andere huidskleur. Zo staat het ook op de VDAB-werkaanbiedingsbrief van de sollicitant. Op die brief staat letterlijk volgende boodschap van Rampelberg: "Le chien ne support pas la personne. Risque de morsures voir couleur de peau" ("De hond verdraagt de persoon niet. Risico op beten gezien de huidskleur"). Pittig detail: de hond heet 'Blacky'.
Bij de socialistische vakbond ABVV-Metaal spreekt men van "een sterk staaltje van racisme". In een reactie ontkent Bruno Rampelberg racistische motieven. "Ik kan er ook niet aan doen dat mijn hond agressief wordt van mensen met een andere huidskleur. Mijn hond is getraumatiseerd en reageert nu eenmaal zo", luidt het.
Het had volgens Rampelberg ook geen zin om de sollicitant op een andere plek te spreken. "Het zou toch onhoudbaar zijn geweest. De situatie met mijn hond zou blijven en ik wil vermijden dat mensen gebeten worden". Rampelberg is ook niet van plan om zijn hond weg te doen. "Geen sprake van. Ik moet toch niet van mijn hond scheiden omwille van n kandidaat-arbeider", luidt het nog.