Een YouTube-filmpje van een Amerikaanse peuter die danst op een liedje van Prince is op verzoek van platenmaatschappij Universal verwijderd wegens copyrightschending. De moeder is woedend en eist genoegdoening in de rechtszaal.
In februari plaatste Stephanie Lenz op het videoportaal een homevideo, waarin haar zoontje door de huiskamer danst op het nummer Let's Go Crazy. Het filmpje bleef probleemloos op de site staan, tot de moeder vorige maand bericht kreeg van YouTube dat het filmpje was verwijderd op verzoek van de Universal Music Publishing Group (UMPG). Volgens de federale auteursrechtwetgeving in de VS moet materiaal al bij een beschuldiging van copyrightschending offline worden gehaald.
"Ik was verrast en kwaad toen ik hoorde dat mijn video was verwijderd", zegt Lenz op de website van de online rechtenorganisatie Electronic Frontier Foundation (EFF). "Universal zou niet mogen dreigen met copyrightschending om families ervan te weerhouden homevideo's te delen met familie en vrienden."
EFF heeft uit naam van de vrouw een rechtszaak aangespannen tegen Universal om haar rechtmatig gebruik van de video te verdedigen en vrijheid van meningsuiting te beschermen. "Het verzoek om verwijdering van Universal is lachwekkend", zegt EFF-advocaat Corynne McSherry. "Copyrighthouders moeten aansprakelijk worden gesteld als ze video's blokkeren die op geen enkele manier inbreuk maken op auteursrecht. Het filmpje in kwestie is inmiddels gewoon weer op YouTube te zien.
Prince zelf, die tegenwoordig onder contract staat bij concurrent Sony BMG, heeft niet zo'n moeite met de vrije verspreiding van zijn muziek. Vorige maand gaf hij aan alle lezers van de Britse zondagskrant The Mail on Sunday een gratis exemplaar van zijn nieuwe album Earth weg.
Het filmpje