Beijing - De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft in een gesprek met de Chinese overheid schuld bekend voor het noodzakelijk maken van het terughalen van diverse speelgoedartikelen afgelopen zomer. De reden dat de ruim 21 miljoen artikelen werden teruggenomen was een overvloed aan ontwerpfouten die in de specificaties van de opdrachtgever zaten, niet de manier waarop de producten gefabriceerd waren. Slechts in een klein deel van de producten betrof het loodhoudende verf.
Tijdens een ontmoeting van de internationale vice-president van Mattel (Thomas A. Debrowski) met het Chinese kwaliteits bewakingsbureau, vertegenwoordigd door Li Changjiang, waarbij de pers aanwezig was, verweet Li zijn Amerikaanse tegenpool dat China als productie land grote schade had geleden door 'foute' specificaties van de klant.
Ook was de kwaliteitscontrole binnen Mattel's eigen fabrieken in China volstrekt onvoldoende gebleken, en dat is wel waar jullie winst geboekt wordt, voegde Li fijntjes toe. China is 's werelds grootste speelgoedfabrikant met een exportwaarde van 7.5 miljard dollar.