Producenten van whisky in India mogen hun producten niet langer Schots noemen. Dat heeft een rechter in New Delhi bepaald, meldt de krant Deccan Chronicle. In de voormalige Britse kolonie India prezen distillateurs hun waren aan met verwijzingen naar Schotland.

Het is de eerste keer dat een rechtszaak in India leidt tot een veroordeling vanwege het gebruik van een beschermde naam. Daarbij zijn de bepalingen van de wereldhandelsorganisatie WTO als leidraad gebruikt. Buitenlandse bedrijven hebben de afgelopen jaren kritiek geuit op India, omdat dit land het misbruik van beschermde kwalificaties niet zou tegengaan.

De rechter heeft bepaald dat het bedrijf Golden Bottling de Schotse organisatie van whiskyproducenten een schadevergoeding moet betalen. Daarmee is vijftienduizend euro gemoeid. Golden Bottling noemde zijn in India vervaardigde sterke drank 'Red Scot'. Andere distillateurs brengen whisky op de markt onder merknamen die eveneens refereren aan de Schotse oorsprong van de drank, zoals Red Knight.