"Men moet altijd beschikbaar zijn voor de Cosa Nostra, zelfs als je vrouw aan het bevallen is." Het is een van de tien geboden die de Italiaanse politie heeft ontdekt in het verblijf van Salvatore Lo Piccolo (65) in de buurt van de Siciliaanse hoofdstad Palermo.
"Maffiawatchers" vermoeden dat de tien geboden dienen om de nieuwe jonge flamboyante maffiageneratie in toom te houden. De geboden getuigen dan ook voor een grote morele waarde. "Respecteer je vrouw" en "kijk niet naar de vrouwen van je collega's", het machismo van de maffia moet klaarblijkelijk bestreden worden. Of "ga niet op café" en "afspraken moet absoluut gerespecteerd worden". Net als "antwoord steeds de waarheid wanneer naar informatie wordt gevraagd" doen de geboden niet vermoeden dat het om een van de grote Italiaanse maffiaorganisaties gaat. Al getuigt "eigen geen geld toe van andere maffiosi" al van een zeker moreel verval. Gelukkig zijn er nog de klassieke clichés. "Word nooit gezien met de politie" of "contact met maffiarelaties gebeurt niet direct maar via een derde persoon". Als klap op de vuurpijl kunnen personen met politiemensen of bedriegers in hun nabije familie geen maffiosi worden, net als personen die zich slecht gedragen en zich niet houden aan "morele waarden".
De maffiabaas had het getypte manuscript met de titel "Rechten en plichten" bij zich op het moment van zijn arrestatie. Lo Piccolo is de vermoedelijke auteur van het werk.
Samen met de waslijst met plichten vond de politie ook een afbeelding van de "heilige" formule die gebruikt wordt bij de initiatie van nieuwe leden. "Ik zweer trouw aan de Cosa Nostra. Als ik het verraad moet mijn vlees branden, net als dit beeld brandt". Maffiaspecialisten beschouwen de tien geboden als een initiatief van Lo Piccolo tegen de opkomende maffiosi genre nieuwe stijl. Dat zou de oudere, "eervolle" maffiosi tegen de haren strijken. Lo Piccolo, 23 jaar voortvluchtig, werd samen met zijn zoon Sandro en twee andere maffiosi maandag ingerekend. Vorig jaar werd zijn voorganger Bernardo Provenzano al gearresteerd. Nu de maffiabazen Toto Riina, Provenzano en Lo Piccolo van het toneel verdwenen zijn, is het volgens experts onduidelijk wie de nieuwe "capo di tutti capi" van de maffia wordt.