De strijd tussen kinderen en honden om aandacht binnen het gezin kan worden voorkomen. De Hondenbescherming en productiebedrijf Dogtime hebben daartoe een dvd gemaakt met tips om de relatie tussen mens en hond te verbeteren.

De dvd is gemaakt met het oog op de start van de Week van het Huisdier, zaterdag. Uit cijfers van onderzoeksbedrijf TNS Nipo blijkt dat in één op de drie gezinnen een hond voorkomt. Vaak ontstaat een onnodige competitie tussen het kind en de hond over aandacht, voeding of speelgoed, stelt de Hondenvereniging. Ook bijtincidenten en vroegtijdig overlijden van de hond zijn door eenvoudige leefregels te voorkomen.

Onder meer door misvattingen in de communicatie kan het voorkomen dat een hond een kind bijt, stelt de vereniging. Vaak belanden honden na een dergelijk voorval in een asiel of laten de bazen het dier inslapen. "Als ouders meer zouden weten over hoe honden naar kinderen kijken, zou veel leed voorkomen kunnen worden."

Uit onderzoek zou zijn gebleken dat een hond belangrijk is voor de ontwikkeling van een kind. "Tegen huisdieren vertellen kinderen hun verhaal. Ze oordelen er niet over en vertellen je geheim niet door", meldt de Hondenvereniging. Hondendeskundigen hebben meegeholpen aan de dvd met de titel 'Hond en kind'.