Op vakantie op Aruba? Kijk even goed om je heen of er niet een boa rondkruipt. Steeds meer mensen op Aruba vinden namelijk zo'n wurgslang in hun tuin. Volgens natuurbeheerders breidt de plaag zich uit. Zondag is er voor het eerst ook een exemplaar in de hoofdstad Oranjestad, nabij het hotelgebied, gevonden.

Boa's komen van nature niet voor op Aruba. Zo'n twaalf jaar geleden is er voor het eerst een gezien, maar sinds die tijd is het aantal sterk toegenomen. Waarschijnlijk is deze Zuid-Amerikaanse soort losgelaten of 'meegereisd' met een vracht vanuit het vasteland, vermoedelijk uit Argentinië.

De boa's zoeken de mens op omdat daar veel voedsel te vinden is, aldus de Arubaanse ecoloog Diego Marquez. Gevangen exemplaren worden afgemaakt. "Ik denk niet dat het lukt om ze uit te roeien, maar we willen de situatie beheersen", zegt Marquez. In 2004 zijn 241 boa's op Aruba gevangen en gedood. Dit jaar staat de teller al op circa 650 gevangen exemplaren.

De boa wordt gezien als een bedreiging voor de lokale fauna. Marquez: "Vogels als parkieten en misschien de shoco (Arubaanse holenuil) zijn niet aan deze agressieve soort gewend. Ze eten ook puppy's en katten. Voor de grote hoeveelheid hagedissen maakt het minder uit."