In Groot-Brittanniė is grote beroering ontstaan over een 17 maanden oude baby die op zeer gewelddadige wijze om het leven is gebracht door zijn moeder, haar vriend en een andere man.

De Britse regering heeft woensdag een onderzoek gelast naar de werkwijze van de kinderbescherming, in het bijzonder die in de Londense deelgemeente Haringey. Hier woonde het gezin, dat onder intensieve begeleiding van de gemeente stond. Het drietal is dinsdag schuldig bevonden aan de dood van het kind.

Premier Gordon Brown kwam gisteren in zijn vragenuurtje onder vuur te liggen vanwege de kwestie. De baby, slechts aangeduid als ‘P’, werd in augustus 2007 dood gevonden in zijn bed. Er werden vijftig verwondingen geconstateerd. Er waren al lange tijd vermoedens dat systematisch geweld werd gebruikt.

In acht maanden waren moeder en kind zestig maal gezien door sociaal werkers, zorgverleners en de politie. Hoewel de moeder (27) tweemaal is gearresteerd, is er niet echt ingegrepen. Twee dagen voor zijn dood was P. nog gezien door een kinderarts, die over het hoofd zag dat P. acht gebroken ribben en een gebroken rug had.

Het stadsdeel, waar in 2000 een vergelijkbaar geval speelde, weigert toe te geven dat er fouten zijn gemaakt.