Zeist is in de ban van 'Jack de Knipper'. Een vandaal met een voorliefde voor kabels doorknippen heeft het voorzien op de zestien liften van een flat aan de Laan van Vollenhoven.

Bewoners van het gebouw met dertien verdiepingen kunnen sinds zaterdag niet meer met de lift, omdat alle kabels stuk zijn. De kabelknipper sloeg de afgelopen weken al drie keer eerder toe. Ook toen gingen bijna alle liften eraan. Ook de rem- en versnellingskabels van fietsen werden vernield.

Het liftbedrijf werkt inmiddels met man en macht om de liften weer werkend te krijgen. Het vernielen kost volgens de monteurs maar vijf minuten, maar het herstellen wel een dag. De woningbouwvereniging die het gebouw in eigendom heeft, gaat de liften bewaken met camera's.

Willem de Bruin, directeur van woningbouwvereniging De Kombinatie, heeft zijn handen vol aan het werk van de vandaal. "Elke doorgeknipte kabel moet in zijn geheel worden vervangen door een nieuwe 50 meter lange kabel. Dat kost veel tijd." Inmiddels werken drie liften weer.


Het doorknippen van de kabels is niet gevaarlijk. Na het doorknippen werkt de lift niet meer. Het vandalisme kost wel een hoop geld. De schade loopt in de tienduizenden euro's. De politie heeft nog geen idee wie de vandaal is, en onderzoekt de zaak. De camerabeelden van alle portieken waar eventueel de dader op te zien zou kunnen zijn, worden bestudeerd. De flat aan de Laan van Vollenhove in Zeist was bij de bouw in 1968 met 500 meter de langste galerijflat van Europa.