President Herman van der Meer van de rechtbank in Haarlem heeft donderdag een rechter, die foto's van blote dames op zijn werkkamer had bekeken, op de vingers getikt.

Dat heeft een voorlichter van de rechtbank vrijdag bevestigd. Volgens haar ging het niet om 'echte porno'. De rechter heeft toegegeven dat hij fout zat.

De zaak kwam aan het rollen toen een lezer van het Haarlems Dagblad een foto van de rechter achter zijn beeldscherm aan de krant gaf. De redactie dacht dat de rechter bezig was met een strafdossier over een zedenzaak en gaf de foto aan de rechtbank. Uit onderzoek bleek echter dat de rechter met heel andere zaken dan zijn werk bezig was. De rechter heeft gezegd dat hij spam had aangeklikt en zo bij de blootfoto's was gekomen.

De rechtbank kan een interne procedure starten tegen de bewuste rechter. Die kan uitlopen op een schriftelijke berisping. Daarover is nog geen beslissing genomen.

Vanaf de openbare weg zijn de ramen van de werkkamers van de Haarlemse rechters op de eerste verdieping niet afgeschermd. Aan de overkant van de rechtbank is een hotel. Wie vanuit zijn hotelkamer een telelens gebruikt, kan bij wijze van spreken strafdossiers meelezen. Binnenkort wordt speciale folie aan de binnenkant van de ramen aangebracht. Gluren van buitenaf lukt dan niet meer.