ATALISSA Het Amerikaanse bedrijf Henry Turkey Services heeft ruim dertig jaar een twintigtal verstandelijk gehandicapte mannen laten werken voor vleesbedrijf West Liberty Foods en uitgebuit.

De 21 mannen, in de leeftijd van 39 tot 71 jaar, woonden in een oud schoolgebouw dat wordt omschreven als "niets meer dan een barak". De ramen waren voorzien van houten panelen om de kou tegen te houden en sommige deuren werden s avonds vergrendeld.

Henry Turkey Services bracht de mannen daarvoor elfhonderd dollar in rekening, dat werd ingehouden van hun uitkering. Zelf kregen de mannen 65 dollar per maand als loon. De families van de mannen kregen nog extra rekening voor uitjes en andere entertainment.

Het bedrijf zegt niets fout te hebben gedaan. "Alle mannen hebben voordeel gehad van hun baan in de vleesfabriek. Dit was beter voor ze dan in een ruimte zitten met de hele dag televisie aan," stelt een woordvoerder.

West Liberty Foods schuift de verantwoordelijkheid af op Henry Turkey Services. "Wij hebben elke maand een bedrag overgemaakt, voor het werk dat deze mannen deden. Wat Henry Turkey Services daar mee doet, is niet onze zaak."