De Australische filmploeg van het nieuwsprogramma Today Tonight was van plan om in de provincie Papoea een kind te redden van een stam kannibalen en hiervan verslag te doen. De Indonesische autoriteiten hebben hen het land uitgezet. De vijf leden van de ploeg waren niet op werk- maar op toeristenvisa het land binnengekomen.
Vlak nadat de geŽngageerde journalisten woensdag waren aangekomen in de hoofdstad van Papoea Jayapura, werden ze ondervraagd door de Indonesische autoriteiten, die uiteindelijk besloten dat ze niet welkom waren.
IndonesiŽ laat slechts zelden journalisten toe in het onrustige Papoea. Volgens de journalisten hebben medewerkers van een concurrerend omroepnetwerk mogelijk de Indonesische autoriteiten ingelicht.
De Australische premier John Howard zei te hopen dat het incident niet tot een nieuwe ruzie leidt. IndonesiŽ trok onlangs zijn ambassadeur tijdelijk terug uit AustraliŽ omdat Canberra 43 inwoners van Papoea accepteerde als vluchtelingen. Onder de 43 bevonden zich voorstanders van onafhankelijkheid van IndonesiŽ.