Dat Groot-BrittanniŽ zich niet graag de wet laat voorschrijven door Brussel is bekend. De laatste Britse 'verzetsdaad', tegen een EU-plan om gewicht op verpakkingen te vermelden, is echter wel heel recalcitrant. De Britten staan weer eens op hun achterste benen naar aanleiding van een plan uit Brussel. De inzet is deze keer wel heel eigenaardig: een dozijn eieren.
Britten zijn gewend om eieren per dozijn te kopen. En dus is een nieuw EU-plan voor informatie op voedingsverpakkingen, voor de Britten, een belachelijk idee.
Want wat willen die eurofielen in Brussel? Het Europees Parlement bespreekt een standaardisering van informatie op verpakkingen, waarbij het gewicht of het volume van de inhoud vermeld moet worden.
Dit zou het einde kunnen betekenen voor het Britse 'dozijn eieren'. Althans, zo vrezen de Britten. Dat meldt de BBC. De Britse minister van Milieu heeft al aangegeven zich hard te gaan maken voor het behoud van het 'dozijn eieren'.
Het eigenaardige is dat Brussel de verkoop van eieren per twaalf stuks helemaal niet wil verbieden. Ook staat het Britten vrij om bij een winkelier een dozijn eieren te bestellen.
Wat het EU-voorstel wel voor ogen heeft, is het vermelden van het gewicht van de eieren op de verpakking, extra informatie dus. Dit zou, tot grote ontsteltenis van de Britten, het alleenrecht van de term 'dozijn eieren' in gevaar brengen. Just imagine: in de toekomst zouden Britse consumenten ineens het gewicht kunnen bestuderen, in plaats van blindelings het oude vertrouwde dozijn eieren te bestellen!
Het huidige voorstel verbiedt bovendien niet ook het aantal stuks op de verpakking te vermelden. Het EU-plan is overigens nog in behandeling en zal vermoedelijk niet voor het eind van 2010 goedgekeurd worden.