Eigenaren van katten in het hele land worden opgeroepen een foto te maken van door hun dier gevangen muizen, mollen en ratten. De oproep wordt gedaan door Zoogdierenatlas, een onderdeel van de Zoogdiervereniging, die de Nederlandse populatie in het wild levende zoogdieren in kaart brengt.
Omdat de kleine en snelle muizen en spitsmuizen lastig zijn waar te nemen, vraagt de vereniging katteneigenaren de prooien van hun dier te fotograferen en op te sturen, meldde een woordvoerster woensdag. Dat kunnen dus muizen zijn, maar ook bruine ratten, mollen of woelratten, aldus de zegsvrouw.
Ze benadrukt dat alleen foto's welkom zijn. "Een aantal jaren geleden kregen we na eenzelfde oproep in Limburg enveloppen met dode muizen in de bus." Toch zijn ook niet alle foto's even smakelijk, zegt ze. "Soms gaat het om gruwelijke foto's van muizen waar de ingewanden helemaal uit liggen."
De katteneigenaren hoeven geen extra maatregelen te nemen om hun kat zo veel mogelijk prooien te laten vangen. De belletjes mogen om blijven en de dieren hoeven ook niet op rantsoen, aldus de vereniging.