Zenuwachtig voor dat belangrijke sollicitatiegesprek of die ontmoeting met een potentiële nieuwe vlam? Nergens voor nodig: wetenschappers hebben middels een wiskundige formule berekend hoe u met behulp van een handdruk vertrouwen en respect overbrengt.
Volgens de wetenschappers zijn er twaalf(!) zaken heel belangrijk wanneer u een ander de hand schudt. Onder meer de temperatuur van de hand (zwetende handen zijn een afknapper), het maken van oogcontact en de kracht (niet te hard, niet te zacht) zijn doorslaggevend.
“De menselijke handdruk is één van de cruciale elementen als het gaat om het krijgen van een indruk en wordt gebruikt als informatiebron wanneer we een ander willen beoordelen,” weet psycholoog Geoffrey Beattie. Hij vindt het dan ook raar dat hij de eerste is die met een richtlijn voor het handjes schudden komt.
Hoe ziet de perfecte handdruk er dan concreet uit? Gebruik de rechterhand, pak de andere hand goed vast (maar knijp er niet te hard in), zorg voor een droge en koele handpalm, schud drie keer en houd de hand van de ander niet langer dan twee tot drie seconden vast. Maak oogcontact en glimlach zo natuurlijk mogelijk. Vergeet de handdruk tevens niet vergezeld te laten gaan door een passende verbale mededeling.
U ziet: een kind kan de was doen!