De sfeer binnen het Hillegomse brandweerkorps is zo verziekt dat de hulpverlening in gevaar is. Die waarschuwing geven meerdere leden van het korps. In de loop der jaren zijn twee ’kampen’ ontstaan die recht tegenover elkaar staan. Sommige brandweerlieden willen niet eens meer met bepaalde korpsgenoten uitrukken, aldus verschillende bronnen binnen en rond het korps. Korpsleden trekken bijvoorbeeld expres hun pak trager aan om maar niet met bepaalde collega’s aan de slag te hoeven. Zo ontstond een ‘kamp-Van Luinen’, een anti-groep en een groep neutralen. De Van Luinen-groep zou de regels aan de laars lappen, onder meer over alcoholgebruik. Over veel zijn de strijdende kampen het oneens. Maar dat de situatie slecht is voor de hulpverlening, daar zijn ze het over eens. ,,Wij maken ons ernstig zorgen over de samenwerking en de gevolgen voor de uitruk’’, schreef het Van Luinen-kamp in oktober aan de Hillegomse burgemeester Toon Mans en commandant Hans Zuidijk van de Intergemeentelijke Brandweer Bollenstreek (IBB). In een petitie riep de groep op tot hard ingrijpen, omdat het andere kamp de commandanten zou boycotten.
Van Luinen is onlangs opgestapt. Formeel zag hij geen mogelijkheden meer om een bijdrage te leveren aan de verbetering van de verhoudingen binnen het korps. Eerder besloot de burgemeester hem al ‘uit de uitruk’ te halen, omdat hij niet medisch gekeurd bleek.
Burgemeester Mans zegt in een reactie dat de hulpverlening niet in gevaar is. Wel erkent hij dat binnen het korps twee groepen zijn die ‘verschillend denken’. ,,Ik houd een vinger aan de pols. Zodra de veiligheid in het geding is, grijp ik in.’’
IBB-commandant Zuidijk en Mans hebben besloten dat Hillegom voorlopig een ploegchef van buiten krijgt in plaats van binnenuit. Zijn naam is dinsdagavond bekendgemaakt. Ook gaat een extern bureau in gesprek met de korpsleden om de sfeer te verbeteren.