Voor alle producten een uniform BTW-tarief van 19%. Staatssecretaris Weekers durfde het donderdag voor te stellen, en de wereld was te klein. Het CDA voorziet failliete supermarkten in de grensstreek. De PVV vreest dat Henk en Ingrid straks geen Hollandse piepers meer kunnen betalen.
VNO-NCW wist zeker dat afschaffen van het lage BTW-tarief schadelijk is voor consumenten (ook al wordt de opbrengst gebruikt voor een verlaging van de inkomstenbelasting). Horeca Nederland rekende direct uit dat het plan 33.000 banen gaat kosten. Wie zei daar dat er in de economie geen exacte voorspellingen mogelijk zijn?
Afschaffen van het 6%-tarief vindt men dus een idioot plan. Maar het is nog lang niet zo waanzinnig als handhaven van de huidige situatie. Wat of een product onder het hoge of lage tarief valt, is vaak een kwestie van absurde willekeur.
Ik wist dat de regels bizar waren, maar na een uurtje lezen op de website van de belastingdienst viel ik toch van m’n stoel van verbazing. Ondernemers moeten hier toch gek van worden? Zie voor enkele voorbeelden de website.