Een geescaleerde, al drie jaar durende ruzie tussen een inwoner van en de gemeente Zandvoort over een opblaaszwembadje in de tuin kan verregaande gevolgen hebben.
Als het even tegenzit, is voor ieder opblaasbaar pierebadje straks een bouwvergunning verplicht. R. Zuurendonk uit Zandvoort diende drie jaar geleden een bouwaanvraag à 31 euro in voor een demontabel pierebadje met frame. Het badje is 90 centimeter hoog en ruim drie meter breed. Leuk voor de kinderen. Het badje in Zandvoort staat in een hoekje van de achtertuin. De aanvraag werd afgewezen. Het ‘bouwwerk’ zou niet in het bestemmingsplan passen.
Nadat het bezwaarschrift van de Zandvoorter werd afgewezen stapte hij naar de rechtbank in Haarlem. Ook de rechter stelde hem in het ongelijk: het badje was geen speelgoed, maar tuinmeubilair met afwijkende afmetingen. Zuurendonk legde daarop de zaak voor aan de Raad van State die binnenkort uitspraak doet.
Gevraagd naar een reactie schiet verantwoordelijk wethouder Wilfred Tates (VVD) in de lach. "Een bouwvergunning voor een opblaasbadje in de tuin? Laat me niet lachen. Dat is echt gekkenwerk", aldus de stomverbaasde wethouder. "Zonde van het geld en energie. Rechters hebben het al druk genoeg. Ik zoek dit tot op de bodem toe uit. We hebben het toch over die zwembadjes die in juli toen het zo heet was waren uitverkocht?"
Volgens de wethouder was er niets aan de hand geweest als de Zandvoorter geen bouwvergunning had aangevraagd. " Dan had hij gewoon kunnen zwemmen. Maar ja, iedere bouwaanvraag moeten we in behandeling nemen, en deze is afgewezen. Zo is de wet", aldus de wethouder die ‘van harte’ hoopt dat Zandvoort verliest. Tates: "Anders hebben we door een uitspraak van de Raad van State in Nederland een groot probleem. Alleen al in Zandvoort staan 4000 van die badjes." Tates wil dat de pierebadjeswet wordt geschrapt als onzinnige regelgeving.

Overigens is een woordvoerder van het ministerie van VROM (Ruimtelijke Ordening) duidelijk. "Voor speeltoestellen of tuinmeubilair met een hoogte van minder dan twee meter is geen bouwvergunning nodig, tenzij er sprake is van een beschermd dorpsgezicht", aldus de zegsman.