De Russische bank Sberbank test een systeem, waarbij een leugendetector vast moet stellen of gebruikers van een geldautomaat de waarheid vertellen. Het systeem wordt ingezet bij het geautomatiseerd aanvragen van een creditcard.
De leugendetector probeert te controleren of de bezoeker de waarheid vertelt als hij antwoordt op vragen als 'heb je werk?' en 'heb je openstaande leningen?', zo meldt New York Times. Dat gebeurt door middel van het kijken naar nervositeit en andere emotionele uitingen. De technologie komt van Speech Technology Center, die onder meer de Russische geheime dienst tot zijn klantenkring kan rekenen.
Vanwege privacywetgeving mag Sberbank de stemprofielen van klanten niet zelf opslaan. De bank overweegt daarom kenmerken van de stem op te slaan in de chip van de creditcard van zijn klanten. Ook maakt de geldautomaat een 3d-scan van het hoofd voor gezichtsherkenning. Daarnaast worden de vingerafdrukken genomen en wordt het paspoort ingescand. De geldautomaat met leugendetector moet het mogelijk maken een creditcard aan te vragen zonder dat er een medewerker van de bank aan te pas komt. Een demonstratiemodel van de geldautomaat staat in een metrostation in Moskou.