Wat doe je als je bekneld raakt en zeker weet dat er niemand in de buurt is om je te helpen? Een houthakker uit Colorado zag zijn zakmes als enige uitweg.
De 61-jarige John Hutt was in afgelegen gebied aan het werk, toen hij door een ongelukje met zijn voet vast kwam te zitten onder de oplegger van zijn vrachtwagen. Hij kon niet bij zijn mobiele telefoon, want die lag in de truck. Hij schreeuwde om hulp, maar na een half uur realiseerde hij zich dat de kans klein was dat iemand hem zou vinden.
Hij gebruikte zijn zakmes van bijna 8 centimeter lang om zijn schoen weg te snijden rond zijn voet. "Toen ik zag hoe ernstig de situatie was, ben ik begonnen mijn tenen af te snijden. Het deed verschrikkelijk pijn. Steeds als ik een stukje had gesneden, moest ik even bijkomen."
Na vijf tenen te hebben afgesneden, bond de houthakker de wond af met een T-shirt, en reed naar de bewoonde wereld. Zijn tenen werden nog gevonden, maar in het ziekenhuis werd geconstateerd dat ze zodanig waren verbrijzeld, dat ze niet meer konden worden aangezet.
Hutt zegt overigens geen moment gedacht te hebben aan het verhaal van bergbeklimmer Aron Ralston, die in 2003 met z'n arm bekneld raakte onder een rots. Ralston sneed toen zijn arm af. Dat verhaal werd wereldberoemd en er is zelfs een film over gemaakt: '127 hours'