India is in de ban van anti-corruptieprotesten. Geen wonder, want politici maken het soms wel heel bont.
India wordt sinds enkele maanden opgeschud door de sociale activist Anna Hazare. Als een pseudo-Gandhi voert Hazare prostestacties tegen de wijd verbreide corruptie in het land, met regelmatige hongerstakingen als belangrijkste wapen.
Hoewel niet alle Indiërs het eens zijn met de methoden die Hazare gebruikt, spreekt zijn verzet tegen corruptiepraktijken de groeiende Indiase middenklasse wel aan, zo signaleerde weekblad The Economist onlangs.
Uit via Wikileaks gelekte diplomatiek documenten bleek afgelopen maandag nog eens, hoe serieus de problematiek is. Zo blijkt de politica Mayawati, de eerste minister van de deelstaat Uttar Pradesh, niet zo onkreukbaar als ze lange tijd heeft doen voorkomen.
Mayawati heeft sinds 1995 snel carrière gemaakt als voorvechtster van de dalit, de kastelozen die in India traditioneel een ondergeschikte positie innemen. Maar, zo meldt de Hindustan Times op basis van Amerikaanse diplomatieke documenten van Wikileaks, minister Mayawati heeft in de loop der jaren een fijne neus voor luxe ontwikkeld.
Zo liet ze in 2008, toen ze een nieuw paar sandalen nodig had, haar privé-jet naar de stad Mumbai vliegen om haar favoriete merk in te laten slaan. De piloot vloog terug met de sandalen als gezelschap, in een verder leeg vliegtuig.
Ook zou Mayawati op haar verjaardag regelmatig miljoenen dollars hebben ontvangen van zakenlieden en partijleden, die bij de deelstaatpresident in het gevlei wilden komen.