De Britse politie heeft 24 mannen bevrijd die jarenlang als slaaf zijn gehouden in een woonwagenkamp in Bedfordshire.
Ze leefden onder erbarmelijke omstandigheden in vuile caravans, paardentrailers en hondenhokken.
Sommigen zaten er al 15 jaar; anderen pas een paar weken. Het gaat om Britten, Polen en Roemenen. De politie sluit niet uit dat er nog meer slachtoffers worden gevonden.
Volgens een politiewoordvoerder verkeren de mannen in een slechte gezondheid. Ze worden behandeld in ziekenhuizen.
De inval werd gedaan nadat het kamp lange tijd was geobserveerd. Bij de actie waren ruim honderd politiemensen betrokken en werd een helikopter ingezet.
De mannen werden gerecruteerd bij gaarkeukens en uitkeringsbureaus. "Er werd hun een goed salaris en kost en inwoning beloofd", aldus de politiewoordvoerder.
Eenmaal op het kamp werd hun haar afgeknipt en moesten ze hard werken, maar een salaris kregen de mannen niet. Ook moesten ze het doen met heel weinig eten.
"Ze kregen te horen dat ze het kamp niet mochten verlaten. Deden ze dat wel, dan zouden ze in elkaar worden geslagen", weet de politiewoordvoerder. "Een paar mensen slaagden er toch in het kamp te verlaten en ons in te lichten."
In het kamp in Bedfordshire zijn vier mannen en een vrouw opgepakt en er zijn wapens, geld en drugs in beslag genomen. De verdachten komen allemaal uit Ierland.
Slavernij is al meer dan 200 jaar verboden in Groot-BrittanniŽ.