Een Zuid-Afrikaanse rechtbank heeft de regering verboden om elf miljoen Chinese rubbertjes te kopen, omdat die te klein zouden zijn voor de gemiddelde man in Zuid-Afrika.
Het Zuid-Afrikaanse bedrijf Siqamba Medical mocht met de goedkeuring van het ministerie van FinanciŽn een groot aantal condooms importeren vanuit China. Een concurrerend bedrijf pikte dat echter niet. Het stapte naar de rechtbank met de opmerking dat de Chinese rubbertjes twintig procent korter zijn dan die van eigen makelij.
De rechter gaf het bedrijf gelijk. Meer nog, hij stelde dat de condooms uit China niet enkel te klein zijn, maar ook kwalitatief tekortschieten. Ze zouden zelfs niet conform de voorschriften van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn. Meer dan tien procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking is besmet met hiv, dus het is van levensbelang dat de rubbertjes van een goede kwaliteit zijn.
AidspatiŽnten in Afrika hebben trouwens nog andere zorgen aan hun hoofd. In Tanzania zijn er een groot aantal mannen die door een mix van verschillende aidsremmers borsten hebben gekregen.