Een Ierse man is in december 2010 overleden na een spontane zelfontbranding. Dat is de opmerkelijke conclusie van een Ierse lijkschouwer vrijdag, meldt de BBC.
Voor Dr Ciaran McLoughlin was het de eerste keer in zijn 25 jarige carrière als lijkschouwer dat hij deze vreemde doodsoorzaak moest vaststellen.
Michael Faherty (76), stierf in zijn huis in Galway op 22 december 2010. Sindsdien zaten forensische experts met de handen in het haar. Hoe was deze man aan zijn einde gekomen? Was het moord of een bizar ongeluk?
Het meest opvallende was dat er nauwelijks brandschade was in het huis van Faherty. Afgezien van het plafond boven en de vloer onder hem was er nauwelijks iets te zien.
Vlak naast de plek waar de zwaar verbrande Faherty werd aangetroffen, vonden de onderzoekers wel een open haard. Maar ook dat leek niet de oorzaak te zijn van het overlijden van Faherty. Wat dan wel?
In een poging om een verklaring te vinden raadpleegde Dr McLoughlin allerlei medische boeken. Het enige die hij tegenkwam: spontane ontbranding, maar wel altijd ontstaan in de buurt van een open haard of schoorsteen.
Uit praktijkonderzoek zou blijken dat lichaamsweefsel, door de aanwezigheid van vet, langzaam en smeulend kan verbranden. Maar hoe dat dan ontstaat is tot op heden onduidelijk.
Een emeritus hoogleraar pathologie vertelde aan de BBC dat hij vindt dat de term 'zelfontbranding' onjuist is. Volgens hem kan het niet anders dat er een bron van een ontsteking is geweest, zoals een lucifer of een sigaret. "Maar het lichaam is in zo'n slechte staat dat je zoiets niet meer kan vinden", zei hij tegen de BBC.