Leest uw zoon de sportkrant? Kleedt hij zich graag op? Aan de hand van die vragen kunnen ouders met een smartphone testen of hun spruit al dan niet op mannen valt. 'Schandalig en ridicuul", vinden tegenstanders.
Ongeruste ouders kunnen voor 1,99 euro nagaan of zoonlief al dan niet voor de 'andere kant' kiest. De app 'Mon fils est-il gay?' van Android Market vuurt 20 gerichte vragen af, zoals 'Houdt u zoon van voetbal?', 'Luistert hij naar muziek van musicals?'. De ja's en nee's moeten bevestiging of uitsluitsel geven.
Als ouders uiteindelijk het langverwachte antwoord krijgen waaruit blijkt dat hun zoon wellicht op mannen valt, wordt hen aangeraden om het verdict te aanvaarden. Bij 'vals alarm' is de boodschap nog opmerkelijker: "U hoeft zich niet langer zorgen te maken, uw zoon is geen homo. U maakt nog kans om grootmoeder te worden".
Het 'onderzoekje' leidt tot heel wat controverse in Frankrijk. Christine Le Doarť van de Franse Holebivereniging 'Centre Lesbien Gay Bi et Trans de Paris' spreekt van een regelrechte schande in 'Le Nouvel Observateur'. Ze was eerder ook niet te spreken over een controversiŽle joden-app ('juif ou pas juif?')
De gay-app is sinds eind juli online te koop in de Franse Android Market. Google heeft 'het grapje' nog maar net ontdekt. Het internetbedrijf kan beslissen om 'Mon fils est-il gay?' af te voeren als die niet blijkt de voldoen aan vooropgestelde waarden en normen. De joden-app is alvast van de online markt gehaald wegens te aanstootgevend.