In verschillende Nederlandse steden zijn scholen waar kinderen les krijgen in de taal en cultuur van de Sri Lankaanse afscheidingsbeweging Tamil Tijgers. Op de scholen wordt de gewapende strijd van de Tamils verheerlijkt.
Dat blijkt uit een rapportage van de Nationale Recherche, die eerder dit jaar aan de Vereniging Nederlandse Gemeenten is gestuurd.
In Den Haag loopt momenteel een rechtszaak tegen vijf mannen die ervan worden verdacht geld te hebben ingezameld voor de Tamil Tijgers. De organisatie staat op de Europese terreurlijst. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste tot zestien jaar gevangenisstraf tegen de mannen, wegens lidmaatschap van een terroristische organisatie.
Er zijn 21 'scholen' van de Tamil Tijgers, onder meer in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Breda, Eindhoven, Arnhem en Leeuwarden. Ook in andere Europese landen hebben de Tamil Tijgers zich georganiseerd. Op de scholen leren de kinderen over de heldhaftigheid van het Tamil-ras en het 'humane optreden' van de Tijgers tijdens de strijd.
Het OM stelde vorige week tijdens de rechtszaak dat kinderen in Nederland dezelfde propaganda te zien krijgen als kinderen in Sri Lanka. De jongeren wordt verteld dat hun toekomst in Sri Lanka ligt en dat zij moeten strijden.
In 2009 eindigde de strijd in Sri Lanka tussen de hindoe´stische Tijgers en de boeddhistische meerderheid. Sinds de jaren zeventig streden de Tamil Tijgers voor een eigen staat. Het leger veroverde twee jaar geleden het laatste bolwerk van de afscheidingsbeweging. Sinds 2006 staat de organisatie op de Europese terreurlijst.